Ediția 2010

editia-2010

Aflată la cea de-a III–a ediție, Gala Profesorului Bologna s-a desfășurat pe 23 aprilie 2010 în Timișoara. Sub sloganul „Marii profesori care ne inspiră!”, proiectul și-a propus să găsească un mod prin care să-i determine pe studenți să identifice și apoi să-i nominalizeze pe cei mai buni dintre profesorii lor.

 

Odată identificați, acești dascăli au făcut parte din comunitatea „Profilor Tari”, prin intermediul căreia au făcut schimb de bune practici, experiențe și metode pedagogice și, împreună, au adus un plus de valoare educației.

 

În derularea proiectului au fost implicați studenți din 17 județe din țară. Metodologia de înscriere și selecție a fost una complexă, la realizarea ei contribuind un mare număr de studenți, dar ș iprofesori premiați în cadrul ediției anterioare. Gala de premiere a fost una fastuoasă, 115 de profesori primind distincția de Profesor Bologna, reprezentată simbolic de o diplomă și o medalie.

 

Efectele proiectului nu au constat, însă, numai în recunoaștere și premiere; poate mai importante au fost efectele generate pe termen lung. S-a creat o adevarată comunitate a profesorilor valoroși, comunitate devenită ulterior o referință pentru practicienii pasionați de educație, un lider de opinie pe probleme educaționale, un proiect complementar care s-a dezvoltat, alimentând fiecare ediție a galei cu noi membri.

 

Aproximativ 1000 de studenți și-au înscris profesorii în concurs, demonstrând dorința de a se implica activ și responsabil în calitatea învățământului superior. Evenimentul, marca ANOSR, a fost organizat în acel an de către Liga Studenților din Facultatea de Mecanică Timișoara.

 

„Profesorul este ca o lumânare care îi luminează pe alţii, consumându-se pe sine.” – Giovanni Ruffini