Ediția 2015

Prima etapă a proiectului a constat în perioada de nominalizare a Profesorilor Bologna, perioadă în care orice student a avut posibilitatea să își nominalizeze profesorul preferat, profesorul care îl inspiră și care i-a marcat perioada studenției. Studenții și-au putut nominaliza profesorii aspiranți la titlul de Profesor Bologna în perioada 16 februarie-31 martie 2015.

În weekendul 27 februarie – 1 martie 2015, aproximativ 100 de studenți au participat la atelierele de formare ale studenților evaluatori care au avut loc, în paralel, la Timișoara, București, Iași, Cluj-Napoca, Petroșani și Galați. În cadrul acestor ateliere, participanții au învățat mai multe despre metodologia de evaluare a profesorilor nominalizați și au asimilat caracteristicile profilului Profesorului Bologna, urmând ca cei mai buni dintre ei să participe ulterior la evaluarea cadrelor didactice care au fost nominalizate de către studenți.

Până în 30 aprilie 2015, studenții evaluatori au participat la evaluări incognito ale profesorilor nominalizați, documentându-se despre activitatea acestora, participând la cursuri, luând interviuri studenților și, ulterior dezvăluirii identității lor, discutând cu profesorii nominalizați. Metodologia de evaluare a fost una complexă, pentru a ne asigura că profesorii premiați sunt într-adevăr acei profesori care îndeplinesc caracteristicile profilului Profesorului Bologna pe care le promovăm prin intermediul acestui proiect.

După perioada de evaluare, profesorii care s-au încadrat în profilul căutat au fost invitați la gala de premiere a Profesorilor Bologna, care a avut loc în perioada 22 – 24 mai 2015, la Timișoara. În cadrul galei, Profesorii Bologna premiați, alături de studenți din întreaga țară, au participat, de asemenea, la ateliere de lucru în care au dezbătut aspecte legate de importanța învățământului centrat pe student pentru sistemul de învățământ superior românesc.